BMC Incinerator Process Collage An old incinerator was no longer working properly and beyond repair at Bugando Medical Centre. Touch Foundation commissioned MSAADA to coordinate the installation of a new incinerator as well as design and implement a new structure surrounding the incinerator. The main challenges for the project included dealing with a compact site and ensuring proper staging of construction. DG Group of Companies, a Tanzanian Building Contractor, was hired to construct the building and did a good job following the planned construction phases, which included removing the existing incinerator, clearing the site, constructing the floor slab and retaining wall, placing the new incinerator (by using two cranes because of the compact site), and finally constructing the remaining portions of the hosting structure around the new incinerator. The new incinerator is now capable of properly dealing with medical waste at BMC.

Monthly Archives: May 2015

BMC Incinerator Process Collage

An old incinerator was no longer working properly and beyond repair at Bugando Medical Centre. Touch Foundation commissioned MSAADA to coordinate the installation of a new incinerator as well as design and implement a new structure surrounding the incinerator. The main challenges for the project included dealing with a compact site and ensuring proper staging of construction. DG Group of Companies, a Tanzanian Building Contractor, was hired to construct the building and did a good job following the planned construction phases, which included removing the existing incinerator, clearing the site, constructing the floor slab and retaining wall, placing the new incinerator (by using two cranes because of the compact site), and finally constructing the remaining portions of the hosting structure around the new incinerator. The new incinerator is now capable of properly dealing with medical waste at BMC.

Bugando Medical Centre is a large referral hospital in the region, which needed a new Mortuary. With support from Touch Foundation, the new Mortuary will both serve the hospital and be used as a training facility for medical students. The design was organized around two main entries, one for staff and students and one for relatives of the deceased. The layout of spaces allows ample circulation between the autopsy, lecture/exam room, morgue, and viewing rooms while also maintaining privacy for relatives of the deceased and separation for the building’s education functions. The next phase of the project will include paved roads and covered walkways that connect the new mortuary with the existing facilities at BMC.